Gå direkt till innehållet

Stockholms län – en bra plats för HBTQ-personer?

Årets Pride-festival har tagit fart och i ett samtal arrangerat av Vänsterpartiet och HBTQ-Vänstern ställdes frågan Hur gör vi Stockholm till en bättre stad och län för HBTQ-personer?

– Stockholms landsting är bra men vi kan bli bättre, sa Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd. Den HBT-policy som Stockholms läns landsting antagit är ett första steg men vi måste hela tiden vårda frågorna och jobba aktivt med dem. Pengar måste tillsättas och uppföljningar göras.

I samtalet deltog också Karin Rågsjö (V), vice gruppledare i Stockholms stad, och Julle Bergenholtz, vice ordförande RFSL Stockholm. Karin Rågsjö lyfte faktumet att Stockholms stad inte kommit lika långt som landstinget.

– Tyvärr röstade de borgerliga partierna och Socialdemokraterna nej till den HBT-policy som Vänsterpartiet i Stockholm stad motionerade om.

Julle Bergenholtz poängterade vikten av att politiken ska vilja satsa långsiktigt på verksamheter som gör skillnad. Han tog RFSLs projekt Transit, ett samtalsforum med transungdomar, och deras ungdomsgård Egalia som exempel på fungerande verksamheter som bidrar till bättre hälsa. Tyvärr är verksamheterna ständigt nerläggningshotade på grund av brist på pengar.

Håkan Jörnehed och Karin Rågsjö var eniga om att de verksamheter vi vill ha ska erbjudas verksamhetsbidrag av kommun och landsting, istället för att behöva drivas i projektform år efter år.

– Byt majoritet! Så gott som alla partier är för HBTQ-frågor under Prideveckan, men HBTQ-perspektivet ska prioriteras även annars, underströk Håkan Jörnehed.

Under Stockholm Pride ”praktiserar” Håkan Jörnehed i Beroendecentrum Stockholms tält i Pride Park onsdag kväll. På torsdag 16.30­-17 intervjuar han juristen Kerstin Burman på politikerscenen i Pride Park och samma kväll mellan 18–19 finns Håkan i Vänsterpartiets och HBTQ-vänsterns tält för att prata politik. Han deltar också i seminarierna Vem tar ansvar för unga transpersoners mående i Stockholm?, torsdag 13-13.45, Kafé Klara och Hur ska stockholm få bäst hbt-kompetens? fredag 12-12.45, Ekoteket. Och självklart delar Håkan i Prideparaden på lördag!