Gå direkt till innehållet

Stöd till Ann-Margarethe Livh

Efter de tragiska händelserna i Somalia den 22a augusti har stöduttalanden, internationella hälsningar och blommor rasat in. Två artiklar om internationell solidaritet publicerades denna veckan i ETC och Fria.

Ibland är farliga resor nödvändiga, skriver America Vera-Zavala i ETC. Läs hela artikeln på ETC. 
En ung vänsterpartist med strålande framtidsutsikter är död och Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms Stadshus allvarligt skadad. Vad skulle de i Somalia att göra och är det verkligen rätt att åka till farliga länder dit man är avrådd från att åka? (..)
Ibland finns de i länder som är farliga. Centralamerika, Filippinerna, Somalia. I de länderna finns det stort behov av internationell solidaritet. Att låta händer mötas, blickar utbytas, att sitta ner vid samma bord.(..)

Abdi trodde att ett annat Somalia var möjligt. Att säga att vi inte ska åka dit mer eller avbryta de projekt som initierats vore att svika honom.

——————–

Vi fördömer dådet mot Abdirahim Hassan och Ann-Margarethe Livh skriver Svensk-Turkiska solidaritets- och kulturföreninge, Kurdiska kvinnors förening Amara, Kurdiska kulturföreningen i Borlänge och Kommiteén för kurdernas rättigheter i Stockholms Fria. (texten ännu inte upp på nätet så till dess i sin helhet nedan)

Vi har tagit emot beskedet att den 22-årige Abdirahim Hassan från Stockholmsförorten Husby har dödats i Somalias huvudstad Mogadishu på onsdagen.

Vid samma attentat skottskadades Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms stadshus Ann-Margarethe Livh. Vår sorg är stor.

De båda vänsterpolitikerna befann sig där för att starta ett demokratiprojekt för mänskliga rätttigheter. Men de har blivit attackerade av demokratifientliga individer som till varje pris vill upprätta ett land som styrs med sharialagar. Extremisternas attacker gör det omöjligt för hjälparbetare att stanna en längre period och hjälpa folk i Somalia. Sedan 1991 har 16 hjälparbetare skjutits ihjäl av extremister. Förra veckan tvingades Läkare utan Gränser att lämna Somalia för gott. Trots det vågade idealisterna Livh och Hassan åka till Somalia för att starta demokratiprojektet.

Ann-Margarethe Livh är en modig internationalist som står upp för de förtryckta. Hon har varit flera gånger i Latin Amerika och Kurdistan för att stödja urbefokning, minoriteter.

Det är inte första gången Livh blir attackerad. Förra året den 20 mars utsattes hon för ett attentat under firandet av kurdiska nyåret Newroz i turkiska Kurdistan. Vid detta tillfälle attackerade den turkiska polisen henne med peppargas.  Efteråt var hon i stort behov av sjukvård.

Hon har alltid gett sitt stöd kurdiska folket kamp. Innan hon åkte till Somalia har hon deltagit en demonstation i Medborgarplatsen och protesterade mot El Nusra som dödar oskyldiga kurder i västra Kurdistan (Syrien).

Vi fördömer kraftfullt attentatet mot Hasan och Livh. Vi krävar också att gärningsmännen för attentatet grips snarast och ställs inför rätta.