Gå direkt till innehållet

Usel stadsplanering förstör Järvafältet

Under de 30 år jag har bott i Rinkeby är det två förhoppningar om Järvafältet som dominerat människornas önskningar. Det är att få bort E18-barriären, till exempel genom att dra motorvägen i en tunnel. Det andra har varit ett utomhusbad vid Eggeby gård, skriver Ann-Margarethe Livh i senaste numret av Mitti Tensta-Rinkeby.

Men önskningarna har ännu inte infriats, istället har vi fått breddad motorväg, gigantiska trafikplatser och nya verklighetsfrämmande förslag som bekräftar att makten just nu bor långt från Järva.

Det senaste dåliga förslaget är den så kallade Stockholmsporten vid Hjulsta trafikplats. Där ska man bygga 5000 bostäder och 6000 arbetsplatser i anslutning till en av Europas största motorvägskorsningar. Det kallas stadsutveckling på moderatspråk.

För att sälja in Stockholmsporten till kunder berättar man om närheten till grönområdet, som med Alliansens goda minne samtidigt håller på att utraderas. Granne med den tilltänkta stadsdelen finns idag det populära Järva Discgolf Parc som Alliansen vill ersätta med en stor begravningsplats. Jag tror knappast att närheten till den blir ett bra säljargument för dem som ska lockas till Stockholmsporten.

Hur många Järvabor vet att naturskyddsområdet runt Igelbäcken är hotat med de nya planerna, att sex höghus planeras runt överdäckningen i Rinkeby och att man planerar att dra vägen nära husen så att parkeringsplatserna på Stavbygränd försvinner?

Alldeles för få får idag veta vad som är på väg att ske, till dess att det är för sent. Det är vad moderaterna kallar dialog. När ska Järvaborna få sina önskningar uppfylld?