Gå direkt till innehållet

V-seminarium om självskadebeteende

Hur tar psykiatrin hand om unga självdestruktiva patienter och vad kan vi göra för att förbättra omhändertagandet? Det är frågor som behandlas på Vänsterpartiets seminarium om självskadebeteende på onsdag.

– Antalet unga personer med självdestruktiva handlingar i slutenvården har ökat kraftigt i Sverige under det senaste decenniet. Allt fler av dessa tvångsvårdas nu inom rättspsykiatrin, vilket upprör mig och många andra, säger Birgitta Sevefjord (V), moderator på seminariet.

 Hela programmet

– Slutstation rättspsyk: om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott

Sofia Åkerman sjuksköterska och juridikstuderande har skrivit flera böcker om självskadebeteende och är en tongivande debattör inom psykiatrifrågor. I sitt föredrag diskuterar Sofia varför självdestruktiva patienter tvångsvårdas inom rättspsykiatrin, vad vården innebär för patienterna och vad som krävs för att förbättra vården av unga som skadar sig själva.

– Självskadebeteende: vad kan vi göra? En presentation av Nationella självskadeprojektet och hur det är att möta dessa patienter i vården

Clara Hellner Gumpert specialist/docent i barn- och ungdomspsykiatri och verksamhetschef vid Centrum för Psykiatriforskning.

– Att arbeta med personer med självskadebeteende

Hanna Sahlin-Berg enhetschef för en DBT-mottagning (Dialektisk beteendeterapi). Hon undervisar personal och terapeuter i denna metod, som även infattar bemötande och omhändertagande av patienter med självskadebeteende.

Riksdagspolitikerna Ann Arneklo (S), Eva Olofsson (V) och Barbro Westerholm (FP) från socialutskottet kommer med varsin kort reflektion.

Moderator Birgitta Sevefjord, fd. landstingsråd V i Stockholm.

Tid och plats: Onsdag 13 mars kl. 13–15.30 i Ledamotshuset L4-17, Mynttorget 2, Sveriges Riksdag.

Anmälan till Anders Thoré, politisk sekreterare (V): anders.thore@riksdagen.se eller tel. 786 52 48 senast måndag 11 mars.

 För mer information: Birgitta Sevefjord (V), tel. 070 – 737 41 17