Gå direkt till innehållet

Kom till Debaser 8 mars!

På internationella kvinnodagen i morgon är aborträtten en av många brännheta frågor som diskuteras världen över. Det görs även i Stockholm i ett samtal på Debaser på Medborgarplatsen.

– Det har alltid förvånat mig att de grupper som försvarar dödsstraffet ofta är desamma som jobbar mot abort. Så det kan ju inte handla om humanitet utan bara om makt och kontroll över kvinnor. Efter tio år av utredningar och kamp blev abort lagligt i Sverige 1975. Men vi får  aldrig ta för givet att de rättigheterna är garanterade för evigt. Vi måste försvara alla kvinnors rätt till sin egen kropp, oavsett var i världen de hotas, säger skådespelerskan Lo Kauppi, som leder debatten på Debaser.

EU-parlamentarikern Mikael Gustafsson (V), tillika ordförande i EU:s jämställdhetsutskott, berättar om den senaste tidens aktiviteter och politiska debatter vad gäller både aborträttigheter på Europanivå, men också bredare om kvinnors rätt till preventivmeddel och sexuella rättigheter. Som ledamot i både utvecklingsutskottet och jämställdhetsutskottet sitter Mikael Gustafsson i de två Europaparlamentsutskott där den politiska kampen för och emot aborträtten allra tydligast utspelar sig.

– Jag har tagit flera initiativ för att på olika sätt lyfta frågan om kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar. I mina diskussioner med det irländska ordförandeskapet fick jag tillfälle att lyfta frågan om aborträtten. Inom ramen för jämställdhetsutskottet kommer vi nu i vår att utarbeta en rapport om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, där vi ser fram emot att flytta fram positionerna för kvinnors rättigheter och bekämpa de krafter som vill dominera och underordna kvinnor, säger Mikael Gustafsson.

Paneldeltagare:
Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker (V) och ordförande i EU:s jämställdhetsutskott.
Anna Dahlqvist, frilansjournalist och författare till I det tysta – resor på Europas abortmarknad.
Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU.
Moderator:
Lo Kauppi, skådespelerska och regissör.

Plats: Debaser, Medborgarplatsen 8, Ljunglövska salen, plan 3
Tid:
kl. 15.30 – 17
Arrangör:
Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting

Vi bjuder på fika, välkomna!