Gå direkt till innehållet

Välkomna i t-baneklubben MP!

I trängselns Stockholm har det blivit populärt att föreslå nya tunnelbanelinjer. Det senaste exemplet är en orange linje från Älvsjö till Solvalla som Miljöpartiet nu lanserar.

– Välkommen i tunnelbanegänget, hälsar Vänsterpartiets gruppledare i landstinget  Gunilla Roxby Cromvall och gör tummen upp för alla förslag som minskar trängseln i den hårt ansatta kollektivtrafiken, inte minst att utöka spårtrafiken över Saltsjö-Mälarsnittet från Älvsjö och norrut.

Det är snart 20 år sedan t-banan senast byggdes ut. 1994 förlängdes en av gröna linjens grenar från Bagarmossen till Skarpnäck.

– Det är hög tid att fatta beslut om flera angelägna utbyggnader. Blå linjen ska förlängas till Nacka och vi måste också få en snar lösning för trafiken till Nya Karolinska. Det hade redan varit gjort om inte moderaterna så envetet kört sitt spårvägsspår.

Tunnelbanan har flest resenärer i SL-trafiken med drygt en miljon påstigande en vanlig vardag. Stockholm har plats nummer 22 bland världens tunnelbanor räknat i banlängd.

– Inom tio år hoppas jag att vi förbättrat vår placering avsevärt på den listan, säger Gunilla Roxby Cromvall.