Gå direkt till innehållet

Vi tar fajten för det goda boendet

Besvikelsen efter försäljningen av Allmännyttan i Alby är enorm. Många av de som kämpat hårt för att rädda sina bostäder deklarerar  att de har gett upp all tro på att lokalt demokratiskt arbete är meningsfullt. I alla partiers retorik ingår ord som  medborgardialog  och valfrihet.  Det vet vi inte minst från Stockholms stad där ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson i princip dagligen pratar vitt och brett om Järvadialog eller Rågsvedsdialog  – eller någon annan dialog, beroende på i vilken stadsdel han för tillfället  råkar befinna sig i.

Hur mycket dialog och medborgarinflytande var värt i praktiken, såg vi när Allmännyttan i Bredäng såldes ut trots att över 90 procent av hyresgästerna  krävde att få bo kvar i Svenska Bostäder. Hyresgäster har tagit strid mot utförsäljningar, ombildningar och lyxupprustningar i Husby, Vällingby, i Blackeberg och på många andra platser. I Göteborg är Pennygången det mest kända exemplet.

Många Allianspolitiker tror nu att människor  har gett upp, att högern har vunnit striden  om bostadspolitiken.  Och visst är det många som har kämpat hårt för att rädda sina kommunala  hyresrätter som är trötta, uppgivna och som har tappat all tro på politiken.

Men jag har träffat hyresgästföreningar, enskilda hyresgäster, fått brev, mail, telefonsamtal och sms från ett oändligt antal människor som är förbannade och kräver att vi gör allt för att se till att bostaden, liksom skolan, äldreomsorgen och sjukvården blir en självklar del av vår välfärd. Och erfarenheter från alla andra länder visar att med en privatiserad och avreglerad bostadsmarknad är detta inte möjligt.

Därför kommer Stockholmsvänsterns  bostadspolitiker nu ännu hårdare ta fajten för det goda boendet. Vi kräver hyresstopp, hyresgästinflytande och nybyggnation av bostäder med överkomliga hyror. Och vi behöver hjälp av alla er som vill slåss för en annan politik.

Alliansen har förstört mycket men det går att förändra. Kom till Vänstertältet  i Almedalen torsdagen den 4 juni . Vi träffas där för att smygstarta höstens bostadskampanj.

Läs mer om bostadskampanjen här.