Gå direkt till innehållet

V:s prao-elev rapporterar från gratisbussen

Under denna vecka har Vänsterpartiet en gratisbuss som går några timmar varje dag. Bussen åker samma rutt som buss 514.

Bussen åker för att protestera mot bygget av motorväg Förbifarten. Vänsterpartiet vill visa att staden skulle kunna använda de 28 miljarderna på ett bättre sätt. Om pengarna istället lades på kollektivtrafiken och cykeltrafiken skulle hälsan i staden och stadsmiljön bli mycket bättre. En ny stor väg tar mer plats och där skulle det annars kunna ha varit grönområden eller bostäder.

En ny väg gör att fler människor kommer att ta bilen och då ökar trängseln. Det leder till mer avgaser än om människorna tog bussen. Trängseln skulle också leda till att viktiga samhällsfunktioner som polis, ambulans och brandkåren inte kan ta sig fram lika snabbt.

Vänsterpartiet vill istället satsa pengarna på att reservera körfält på Essingeleden för en snabb linje som knyter samman länets norra och södra delar. De vill också att Tvärbanan Kista byggs nu och inte efter 2017. De vill förlänga den blå tunnelbanelinjen till Barkarby. Vänstern vill påbörja en utredning om en ny tunnelbanelinje från Hagsätra. Linjen ska gå via Älvsjö, Liljeholmen och en ny stadsdel på Bromma flygfält till nordväst, t.ex. Vällingby.

En generell satsning på nya snabb- och direktbussar som förbättrar resor ”på tvären” skulle också göras. Detta är några saker som Vänsterpartiet hade gjort för pengarna istället för en motorväg.

Gratisbussen visar att kollektivtrafiken kan bli både billigare och bättre. Vänsterpartiet visar ute bland folk vad de vill  göra, istället för att bara prata om det. När vi sitter på bussen kan vi få prata med människor som är insatta och få information om ämnet. Stockholmarna får inte bara ett flygblad från någon som står på en tunnelbanestation.

Jag som en utomstående tycker att det är ett väldigt bra sätt att visa sin politik på. Enligt mig är det intressant och nyskapande. Jag hoppas att andra människor också gillar Vänsterpartiets initiativ.

Tone Jansson
prao-elev