Gå direkt till innehållet

Lägre lärartäthet i fristående grundskolor än kommunala

– Vi är många föräldrar som känner oro för hur våra barn har det i skolan. Att fristående skolor har så pass lägre lärartäthet visar att vinstintresset inte hör hemma i den svenska skolan. Alliansen blundar för problemen och låter giriga riskkapitalbolag sko sig på vår bekostnad, säger Seluah Alsaati, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

Även andelen utbildade lärare är lägre i fristående grundskolor. I till exempel Upplands-Bro är andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen 56 procent för fristående skolor och 85 procent procent för kommunala. I Järfälla är andelen utbildade lärare 57 procent i fristående grundskolor och 82 procent i kommunala.

– Den lyckade skolpolitiken handlar om barnens stolthet över att skapa meningar, lösa en klurig uppgift på matten eller att lära sig hur samhället utanför klassrummet fungerar. För att det ska bli så behöver vi en välfärd som fokuserar på det viktigaste, det vill säga att ge eleverna bästa kunskapen, inte att generera vinst till privata bolag. Det är dags att stoppa vinsterna i skolan, säger Seluah Alsaati.

Klicka här för att komma till Vänsterpartiet Storstockholms hemsida.

Läs artikeln i Dagens Nyheter.