Gå direkt till innehållet

Allt fler unga mår dåligt

En av tio unga i Stockholm söker hjälp hos psykiatrin, rapporterar Dagens Nyheter i dag. Unga som mår psykiskt dåligt har fördubblats på tio år.

– Vi kan ha olika teorier om vad det beror på men det viktigaste är givetvis att se till att unga får snabb hjälp på den nivå de behöver. Att vårdcentralerna ännu inte kan erbjuda tillräckligt med psykosocialt stöd är ett stort misslyckande för alliansen, säger Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed.

Vårdcentralerna ska vara den första instansen för alla med psykisk ohälsa men det ersättningssystem som Alliansen införde i samband med vårdval inom primärvården har haft motsatt verkan. Många unga söker sig direkt till psykiatrin och möts av långa väntetider och krånglig organisation med hänvisningar än hit, än dit.

– Vi vet att det är mer lönsamt för primärvården med snuvor än med en människor som mår dåligt. Ersättningen blir densamma oavsett om besöket tar två minuter eller en halvtimme. Om vi kommer i majoritet efter valet är en av de första åtgärderna att ersätta efter vårdtyngd. säger Håkan Jörnehed och tillägger:

– För dem som behöver insatser från psykiatrin ska det inte finnas några väntetider alls. Att må psykiskt dåligt kan vara lika akut som ett benbrott eller någon annan fysisk åkomma.