Gå direkt till innehållet

Ann-Margarethe Livhs budgettal

I två dagar, 8-9 december, debatteras Stockholms stads budget i kommunfullmäktige. Ann-Margarethe Livh (v) är bostads- och demokratiborgarråd. Här finns hennes inledningstal att läsa.

Kära stockholmare.

Vi göra Stockholm till ett skyltfönster för en rödgrönrosa politik. I en rödgrönrosa stad sätter vi stopp för de rasistska och odemokratiska krafter som nu försöker skapa kaos i samhället.

När man avgår verkar det vara obligatoriskt att prata om det dukade bordet man lämnar efter sig. Har vi kommit till ett dukat bord? Nej jag skulle snarare säga att Alliansen bjöd riskkapitalisterna på fest och sålde matsilvret när bjudningen var över. Det var säkert en trevlig fest för Sten, Lotta, Joakim och Anna och alla deras kompisar men väldigt många stockholmare var inte bjudna. Där fanns inga sjukskrivna, arbetslösa, pensionärerna eller ungdomar från förorterna. Det är klart , när man bjuder få gäster, blir det pengar över, och man kan skryta med att man lämnar efter sig bra ekonomi. Speciellt om man låter andra ta hand om disken efteråt mot låg ersättning.

De förändringar vi genomför ogillas av dem som är vana att köpa sig frihet, men gillas av oss som blir friare när vi har en offentlig service som fungerar för alla. Frihet för Elsa som bor i Vällingby är att inte behöva sätta hänglås på dörren för att hålla påträngande konsulter borta. Det är slut på rean av allmännyttan. Bjurfors, Veritas, och andra kreativa konsulter får fixa sina miljonklipp på annat sätt. Elsa och tusentals andra hyresgäster kan tryggt bo kvar i allmännyttan där de valt att bo. Hennes barn och barnbarn kommer också att ha en plats i den stad som hon har varit med och byggt upp.

För att de ska kunna det bygger vi dubbelt så många hyresrätter och pressar hyrorna. Vi ändrar godkännandereglerna så att bostadsmarknaden öppnas för fler stockholmare. Vi drar igång byggandet av snabba hus med låga hyror för ungdomar mellan 18 och 35 år.

Frihet är att ha ett hem – Därför bygger vi för alla stockholmare

Men Evert då 80 år och beroende av hemtjänst. På vilket sätt ökade hans frihet när han skulle välja mellan De lux hemtjänst First Class hemtjänst och 216 andra företag. När Carmen, Ifrah eller Eva kom in rusande med andan i halsen för att på 20 minuter ta fram maten, värma maten, vänta otåligt medan Evert åt och sedan skynda vidare, ofta försenade till nästa så kallade kund. Frihet för Evert är personal som har tid och att själv få bestämma vad han vill göra. För att det ska bli så höjer vi ersättningen i hemtjänsten med 4% så att det blir fler om jobbar där och så att de får mer tid. Carmen funderar hon över varför hennes jobb hon inte anses värdefullt? Varför hon inte kan leva på sin lön fast hon arbetar hårt hela dagen.

Vi – i den rödgrönrosa majoriteten – tycker att hennes och alla våra medarbetares jobb är viktiga. Därför satsar vi 70 miljoner för att höja de lägsta lönerna, vi ser till att heltid och fasta anställningar blir norm och vi ökar personaltätheten där behoven är stora. Detta är en feministisk politik . Det är flest kvinnor som har tunga och lågavlönade jobb.

Det är ett förfärligt gnällande från Alliansen om de ynka 35 öre som vi höjer skatten med. Men för oss är det oändligt mycket viktigare att Evert får en värdig ålderdom, att våra barn får en lycklig barndom, än att en höginkomsttagare får betala 150 kronor mer i kommunalskatt.

Kära Stockholmare , orättvisor är ingen naturlag som kan lindras med lite välgörenhet. Orättvisor kan bekämpas. Och det är vad vi kommer att göra de närmaste fyra åren. Vi ordnar inga bjudningar för särskilt utvalda, vi bjuder in alla Stockholmare att bygga stockholm tillsammans med oss.