Gå direkt till innehållet

Facit för bostadspolitiken – alliansens många fel

Årsredovisningen för Stockholms Stadshus AB har nu kommit. Den visar svart på vitt att de tre kommunala bostadsbolagen under 2013 byggde sammanlagt 1 170 hyresrätter.

Under samma tid såldes 1250 hyreslägenheter och blev därmed bostadsrätter.

Alliansens bostadspolitik har varit förödande för stockholmarna. De nybyggda hyresrätterna har dessutom hyror som är oöverkomliga för en låginkomsttagare eller tillfälligt anställd, medan de som sålts i allmänhet tillhört de äldre och därmed billigare lägenheterna.

De kommunala bolagen måste åläggas att bygga betydligt mer – nu har man inte ens uppnått de blygsamma 1500 lägenheter som de skulle ha gjort enligt stadens egen budget.  I stället väljer staden att göra en utdelning på 3,3 miljarder kr från bostadsbolagen och använda till annan verksamhet.

Stockholm har nu snart en halv miljon människor i bostadskön, ett växande antal unga som saknar bostad, alltfler pensionärer som inte har råd med hyreshöjningarna och en ökning av hemlösa och flyktingar i skriande behov av bostad.

Då väljer alliansen i Stadshuset att låta våra kommunala bolag bygga allt färre och allt dyrare hyresrätter, medan man ger mer mark till privata byggherrar för att bygga lyxiga bostadsrätter.  Det är hög tid för en ny bostadspolitik. Gå in på www.hyresstopp.nu och hjälp till.