Gå direkt till innehållet

Fler sjuka med vårdvalet

Vårdvalet -som infördes i Stockholm 2008 – har ökat sjukskrivningarna med 6, 4 procent, rapporterar Inspektionen för sjukförsäkringen, ISF. Dessutom har sjukskrivningarna blivit nästan fem dagar längre, skriver bland annat Svenska Dagbladet i dag.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) ifrågasätter dock uppgifterna och försvarar vådvalet. Men landstinget har missuppfattat rapporten, enligt ISF.

– Filippa Reinfeldt vägrar som vanligt att se vårdvalets negativa följder. Nu för hon fram egna siffror i sin iver att dölja att vårdvalet slagit helt fel, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

I samband med vårdvalet inom primärvården avskaffade Stockholms läns landsting alla begränsningar för att etablera nya, privata mottagningar. Antalet besök premierades på bekostnad av diagnos.

– Nackdelarna med vårdvalet i Stockholm är så många och så tydliga att det är ett mysterium att alliansen fortafarande försvarar reformen. Vårdvalet har lett till en ojämlikt fördelad vård och det är som vanligt de sjukaste som får betala.

Vänsterpartiet har tagit fram Hälsoval Stockholm – ett alternativ till Vårdval Stockholm. Hälsovalet betonar en sjukvårdpolitik som förenar rätten att välja vård efter behov med ett rättvist och hälsofrämjande arbetssätt.

HälsovalSthlmtryck