Gå direkt till innehållet

Konstnärernas villkor måste förbättras

I DN 23/7 presenteras några av partierna kulturpolitiska krav inför valet i Stockholm.  Viktor Barth-Kron gör sig lustig över flera förslag och särskilt över Vänsterpartiet om vill förbättra konstnärernas villkor så att de blir möjligt för dem att leva på sitt skapande, vilket inget annat parti nämner. ”Vilka konstnärer?” undrar han, ”alla som har fotografi som hobby eller målar graffiti på helgerna?”

Har vi verkligen inte kommit längre? Är det fortfarande så att en journalist inte vet att det finns stora professionella yrkesgrupper med långa utbildningar inom det konstnärliga området? Är det så skrattretande att vi tycker att skådespelare, bildkonstnärer, författare, dansare, musiker m fl som arbetar heltid inom sina yrken skulle kunna leva på det och inte som idag utföra en stor del oavlönat arbete?

Överhuvudtaget talas idag sällan om utövarna i kulturpolitiken. Det talas bara om mottagarna/publiken/medborgarna som t o m föreslås (av företrädare för både M, C och SD) utrustas med kulturchecker för att själva välja sin kultur. Som alltså skulle ersätta kulturbidragen till utövarna från stat och kommun. Fast utan någon som producerar kultur kommer det väl inte att finnas mycket att välja på.

Och nej Victor Barth-Kron, V vill inte  motverka alla de kommersiella evenemang som dagligen äger rum i Stockholm.  De kan vara  jättebra. Däremot tycker vi att kulturpolitiken ska motverka ”kommersialisering, privatisering och marknadsanpassning” i det som får stöd från det allmänna.

Ann Mari Engel