Gå direkt till innehållet

Kultur och föreningslivet i ytterstaden ska leva

I april i år invigdes Stockholms barnkulturår med ballonger och politiker på Sergels torg.  Samma månad blev det uppenbart att kulturverksamheten i Blå Huset i Tensta hotas av nedläggning i och med att kulturskolan flyttar därifrån. Högtidstalen hördes med andra ord inte till barnen och ungdomarna i Tensta.

Organisering – Bla Huset from Stockholmsvänstern on Vimeo.

I Blå Huset finns en mycket omfattande verksamhet med både flera professionella grupper och lokala föreningar. I verksamheten deltog förra året 35 föreningar, de flesta med inriktning för barn och unga, t ex Voice of Tensta, Unga Nyskapare, Musikstudion och Tuurala dans från Tensta. Bland de professionella grupper som förlagt delar av sin verksamhet dit finns Dockteatern Tittut, Tjechovensemblen, Clowner utan gränser och många fler. Här finns också ABF, Tensta boxning och föreningen JAG. Förra året genomfördes, utöver kulturskolans verksamhet, ca 170 kulturevenemang i Blå huset som är det enda kulturhuset i denna del av staden.

Huset ägs av det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder och hyran har hittills betalats av den kommunala kulturskolan, som nu meddelat att man kommer att lämna lokalerna. Om detta sker så tvingas alla de övriga verksamheterna bort, eftersom de inte har några bidrag för verksamheterna och inte kan stå för hyran. En förälder i området skriver till oss i kulturnämnden, ”Att flytta kulturskolans verksamhet från Blå Huset är att ge upp för den destruktiva utvecklingen som pinar Tensta i allt större omfattning”.

Samtidigt beslutade Stockholms stad nyligen att fortsätta planeringen av ett nytt storvulet och ekonomist mycket riskabelt projekt för en internationell gästspelsscen i en av gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden. Stockholms stad planerar också för flera investeringar i mångmiljonklassen på nybyggen och ombyggnationer av kulturinstitutioner i innerstaden. Globen och Tele2 Arena har redan årligen mångmiljonförluster

Några planer för nya kulturhus i ytterstaden syns inte till och ständigt hotas verksamheten i de nerslitna samlingslokalerna i bland annat Vällingby och Rinkeby. De fria grupperna i alla delar av staden slåss för sin överlevnad och för att bevara de lokaler som årligen stiger alltmer i hyra.

Den borgerliga majoriteten i Stockholm har under de senaste sju åren fört en kulturpolitik som har varit ensidigt inriktad på kulturinstitutioner innanför tullarna. Det vore ytterligare en kulturpolitisk skandal om man nu inte kan hitta en lösning för att rädda verksamheten i Blå Huset i Tensta.

Ann Mari Engel,

vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm