Gå direkt till innehållet

Landstinget köper operationer privat

Birgitta Sevefjord (V) ställde i dag personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) mot väggen när hennes interpellation om bristande operationskapacitet  debatterades i landstingsfullmäktige.

Karolinska Huddinge tvingas köpa operationsplatser till höga kostnader av privata vårdgivare i Stockholms innerstad eftersom man inte har tillräckligt med personal.

– Är det verkligen rimligt att patienter, kirurger och utrustning skickas kors och tvärs över länet för att en viktig del av vårt universitetssjukhus inte har tillräcklig egen kapacitet? Hur ska vi kunna skapa en universitetssjukvård i världsklass när man uppenbarligen har svårt att rekrytera tillräckligt med personal? frågade Birgitta Sevefjord.

Anna Starbrink sade sig föra en löpande dialog och att åtgärder planeras. Med hjälp av investeringar tillkommer nya operationssalar men först 2018.

– Men vad gör vi då med de svårast sjuka kvinnorna som står i kö – ofta invandrarkvinnor som har svårt för att ta sig fram i systemet. Ska de vänta till 2018 medan enkla operationer görs privat för 65 000 kr per dag?  frågade Birgitta Sevefjord.

– Det är ju personalen som saknas och du Anna Starbrink har inte gjort någonting för att förbättra situationen, avslutade Birgitta Sevefjord.