Gå direkt till innehållet

M-brev väcker ilska

Det har blåst upp till storm kring landstingsmoderaternas öppna brev till de vårdanställda i Stockholm. Den politiska oppositionen, medborgare, anställda i vården och facken har reagerat skarpt. I landstingsförvaltningen diskuteras nu hur riktlinjerna inför valrörelsen ska förtydligas. Var går gränserna för partiernas utspel och vem får använda Stockholms läns landstings logotyp?

– Vi politiker vet mycket väl att vi inte kan tränga oss på i vilka sammanhang som helst. När vi agerar som politiska partier gentemot medborgarna gör vi det givetvis med våra egna loggor och attribut. Det ska inte råda någon som helst tvekan om vem som är avsändaren, understryker Håkan Jörnehed (V) landstingsråd.

Inte ofta har vi sett några sprickor i landstingsalliansen. I höstas fick dock M stark kritik av övriga allianspartier i den misslyckade upphandlingen av sjötrafiken.  Och nu reagerar Anna Starbrink (FP): ”Som personallandstingsråd förvånas jag av den skarpa tonen i brevet som nog kan uppfattas som rätt hotfullt.” Detta är sannolikt bara början på en krackelerande allians. De borgerliga småpartierna tänker sannolikt inte acceptera de maktfullkomliga moderaternas dominans längre.

Brevet daterades den 31 januari och publicerades i Metro i går. När tillvägagångssättet med landstingets logga började ifrågasättas lades brevet även i pressrummet på SLL:s hemsida, något modifierat. Som enda parti uppmärksammade Vänsterpartiet frågan i dagens möte i landstingsstyrelsen.

– I en skrivelse frågade vi vilka riktlinjer som gäller för politiskt valmaterial och om alla partier har rätt att publicera valmaterial med landstingets logotyp.

Brevet har anmälts både till JO och till polisen. Men varför gjorde då moderaterna denna tabbe? All press är bra press, tänkte de kanske men räknade inte med att väcka sådan ilska. Inte gisssade de heller att allianskollegan FP skulle höja tonläget på det här sättet.

– Jag kan tänka mig att det gemensamma alliansfikat är inställt denna vecka, säger Håkan Jörnehed.