Gå direkt till innehållet

Men lönerna då?

Landstingsalliansen presenterar i dag ett ”sommarpaket” på 60 miljoner kronor som ska trygga sjukvården under sommarmånaderna.  Pengarna ska bland annat användas för att ”göra det mer attraktivt att arbeta under de populäraste veckorna då trycket också är högt på vården”, säger Anna Starbrink (FP), produktions- och personallandstingsråd.

– Visst är det bra att vården får mer pengar men anledningen till att vi har stängda vårdplatser är ju att vi saknar personal. Och det beror i sin tur på att vi inte betalar de löner som bland annat sjuksköterskorna kräver, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

– Jag letar förgäves efter något som kan tolkas som utfästelser om en höjning av ingångslönerna för nyanställda till 25 000 kr och en höjning till dem som redan är anställda. Men jag hittar bara tal om en sommargeneral och kampanjer som ska hjälpa Stockholmarna att söka vård på rätt nivå. Visst är det viktigt men det är ju lönerna det handlar om i första hand.

Inför sommaren har framför allt Karolinska och Danderyds sjukhus vårdplatser stängda på grund av brist på sjuksköterskor.