Gå direkt till innehållet

Öppna platserna för cancersjuka barn nu!

Foto: Kalle Larsson
Reportaget om svårt cancersjuka Lilly, 4 år, i dagens DN ger en  hjärtskärande bild av vilka som drabbas hårdast av den ständiga personalbristen på våra akutsjukhus.

–  Redan i maj förra året krävde jag i fullmäktige att få veta hur sju platser av totalt 15 på den onkologiska avdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus kunde vara stängda.  Jag har sedan dess haft otaliga debatter både med sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och  personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) , säger Vänsterpartiets lanstingsråd Håkan Jörnehed.

– Dessa platser för svårt cancersjuka barn har nu varit stängda i över ett år. Under den tiden har Alliansen inte lyckats rekrytera sjusköterskor till avdelningen eftersom man erbjuder för låga löner och för dålig arbetsmiljö. Det går ut över patienterna. Detta är en konsekvens av att alliansen ägnat all tid år privatiseringar och vårdval inom den lätta vården och nedprioriterat akutvården.

–  I fredags blev jag åter uppringd av en förälder till ett annat svårt cancersjukt barn. Hon var mycket nöjd med vården på ALB men nu var det tredje gången barnet tvingades flytta till annan ort för behandling. Föräldern var desperat. Nu krävs resurser och åtgärder omedelbart för att öppna de stängda vårdplatserna, kräver Håkan Jörnehed.

Vänsterpartiet har avsatt resurser för att kunna erbjuda nyexaminerade sjuksköterskor minst 25 000kr i ingångslön  och höja lönerna för de redan anställda sjuksköterskorna. Andra förslag till förbättringar av sjuksköterskornas arbetsmiljö och anställningsvillkor är bland annat betald specialistutbildning för sjuksköterskor.