Gå direkt till innehållet

Sjukhusen saknar halv miljard

Efter förra veckans larm om stort underskott i trafikförvaltningen framgår det nu att också sjukhusen går kraftigt back.  Enligt prognosen handlar det om 474 miljoner, varav Karolinska står för 220 miljoner.

– Underskottet är givetvis en konsekvens av den stora personalbristen som medfört att mindre vård producerats. Och det i sin tur beror på att alliansen vägrat att tillmötesgå kraven på högre ingångslöner för sjuksköterskorna och misslyckats med pesonalpolitiken, säger Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed.

– Man kan tycka att det är sorgligt mot väljarna att veckan efter valet kommer avslöjanden om hur dåligt både trafiken och sjukvården skötts ekonomiskt. Det hade nog väljarna velat veta före valet.

Nu väntar hårda besparingar men också andra åtgärder kan komma ifråga:

– Alliansen slickar såren efter den stora nedgången i valet men nu förväntar jag mig att Filippa Reinfeldt som ytterst ansvarig förklarar hur man ska komma tillrätta med det stora underskottet i vården. Blir det personaluppsägningar, skatte- eller avgiftshöjningar eller både ock? frågar Håkan Jörnehed.