Gå direkt till innehållet

Stoppa SD:s affischer på bussarna!

Affischer med samma budskap som Sverigedemokraterna bokat på Stockholms bussar kommande vecka, stoppas nu av Skånetrafiken.

– Att SD väljer att upprepa sin avskyvärda kampanj från i våras förvånar mig inte. De vill medvetet provocera och njuter uppenbarligen av att slå mot försvarslösa människor. Jag utgår från att de olika bussbolagen i Stockholm vägrar att sätta upp affischerna och jag vill höra från trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) att de har hans stöd för det. Varken förare eller resenärer ska behöva åka omkring i bussar som så uppenbart kränker människor, säger Gunilla Roxby Cromvall (V) i trafiknämnden.

I SL:s riktlinjer för reklam står:  ”Allmänt gäller att reklam som uppfattas som störande eller stötande av ett flertal av SL-resenärerna inte kan accepteras”. Men när SL:s kommunikationschef i dag tillfrågas i Svenska Dagbladet om varför man i Stockholm tillåter SD:s affischer, hänvisar hon till politiska beslut.

– Jag kräver därför att Christer G Wennerholm ger besked om vilket beslut det handlar om. Att vi tillåter politisk reklam i kollektivtrafiken innebär inte att vi ska släppa igenom kränkande eller rasistiska budskap. När frågan senast behandlades i maj beslutades att riktlinjerna för SL:s reklam ska ses över. Det handlar också om säkerheten för våra busschaufförer, understryker Gunilla Roxby Cromvall.