Gå direkt till innehållet

Vi är inte tysta!

Bristen på specialistsjuksköterskor gör att väntetider för operationer och behandlingar förlängs och att hela avdelningar får hållas stängda, skriver Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, och Ania Willman, Svensk sjuksköterskeförening, i Svenska Dagbladet i dag och frågar varför S och M är så tysta.

– Att våra två största partier får hård kritik från bl.a. Vårdförbundet är förstås allvarligt. Det här är en högprioriterad fråga om vi ska kunna klara personalförsörjningen i framtiden, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

Vårdförbundet välkomnar också att bl.a. Vänsterpartiet är positiva till förslaget med utbildningsanställningar där huvudmännens ansvar för specialistutbildningen blir tydligt. Det är också avgörande att  största delen av utbildningen förläggs till verksamheten för att integrera vetenskaplig teoretisk kunskap med klinisk verksamhet.

– Sen får vi inte glömma lönefrågan. Som det nu är får de skjuksköterskor som vidareutbildar sig starta på en ingångslön efter utbildningen slut som är lägre än lönen de hade tidigare. Det är ju fullkomligt absurt, säger Håkan Jörnehed.