Gå direkt till innehållet

Enkel bostadsmatte

I måndags kom Länsstyrelsens sammanställning av Boverkets stora bostadsmarknadsenkät. Den visar bland annat hur många lägenheter Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag byggde förra året. Och det är intressant läsning.

Allmännyttan i Stockholms kommun byggde 861 nya lägenheter under 2014. Det är inga höjdarsiffror med tanke på Alliansens utlovade 1500 lägenheter. Å andra sidan var vi många som visste att de inte skulle nå sina lågt satta mål. Men än mer uppseendeväckande än den låga siffran byggda är antalet sålda lägenheter som ligger på 667 stycken. Resultatet av enkel matte visar att det alltså tillkom 194 lägenheter till allmännyttan under 2014!

I en storstad med bostadsbrist och enorm efterfrågan på hyresbostäder lyckades Alliansen alltså med konststycket att se till att våra stora gemensamma bostadsbolag med intäkter i miljardklassen bara fick fram 194 lägenheter. Det tycker jag är rent oansvarigt.

Var tänkte Alliansen egentligen att de hundratusentals stockholmare som står i Stockholms stads bostadskö ska bo. Kanske på en kompis soffa, kanske hemma hos föräldrar, eller kanske utomhus för den delen?

Såhär dåliga siffror vill jag aldrig se igen. Bostadsbyggande tar tid och vi kommer kunna visa resultat på lång sikt, men att vi stoppat ombildningarna är i alla fall ett viktigt steg. För att bygga och samtidigt sälja ger faktiskt nästan ingenting.

Nu tar vi krafttag för fler hyresrätter med rimliga hyror.

Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd