Gå direkt till innehållet

Med hemlighetsmakeri som styrmedel

De senaste veckorna har alliansstyret i Stockholms läns landsting fattat en rad beslut som får stora konsekvenser för stockholmarna och som vi i Vänsterpartiets landstingsgrupp gärna vill försöka sammanfatta. Men för det första, besluten i Stockholms läns landsting tas numera väldigt ofta utan att andra oppositionspartiers politiker är delaktiga i dem. Det gäller synnerligen oss i V. Inte sällan får vi del av Alliansens nyheter genom media – i måndags fick vi veta genom tidningen Dagens Medicin att Stockholms läns landsting anställt en ny sjukvårdsdirektör. Förra gången Alliansen rekryterade, då en ny sjukhusdirektör till Karolinska, fick samtliga partier vara med i processen. Men nu råder det hemlighetsmakeri kring många beslut och det är väldigt beklagligt. För oss oppositionspolitiker är den här arbetsgången inte särskilt praktisk. Den placerar oss i bakvattnet och det är inte utan att man blir konspiratorisk vad gäller uppsåt.

För ett par veckor sedan kunde vi läsa i Svenska Dagbladet om landstingets egen så kallade benchmarkingrapport – en jämförelse av vården och olika sjukhus i länet – och hur några allianspolitiker efter att ha fått ta del av rapporten ville privatisera ännu ett akutsjukhus i stan. Sedan blev de osams (också detta i media) om saken. En moderat sa nej, en annan ja och en folkpartist var absolut för. Men efter några turer enades Alliansen om att lösningen för krisen i stockholmsvården är fler privata initiativ. Alltså utifrån en rapport som ingen annan än några av de själva – och SvD – hade läst. Dessutom är det ett förslag som det inte sagts ett ord om i valrörelsen. Sent i måndags kväll meddelade också Moderaterna – i Dagens Nyheter denna gång – att man skrotat planerna på att renovera Södersjukhuset, för att istället bygga ett helt nytt sjukhus söder om stan. Givetvis ska också det gå på auktion.

På trafiksidan är det ungefär på samma sätt. De borgerliga ska nu göra stora besparingar i kollektivtrafiken. Deras politiker utser bekvämt nog trafikförvaltningens tjänstemän till bödel. På så vis kan bilan falla lite som bödeln vill utan att vi andra får vara del i besluten plus att allianspolitikerna slipper få skulden för många obekväma beslut. Den här gången är det Nynäshamn som drabbas. Tjänstemännen tänker troligen att Nynäsborna redan bor så långt borta från Stockholm city att det inte gör något att deras kollektivtrafik försämras ytterligare? Eller att de inte kommer att märka något? Varför skulle de annars dra in vartannat pendeltåg på Nynäslinjen på helgerna och försämra turtätheten för de invånare i länet som kanske är mest beroende av en väl fungerande kollektivtrafik? Nynäsborna får ta bilen – vilket blir extremt dyrt för dem, de betalar redan lika mycket landstingsskatt som vi andra – och så blir våra redan igenkorkade vägar ännu mer igenkorkade. Korkat, någon? Och så läste vi i tidningen, surprise, häromdagen att SL-kortet kan komma att höjas så mycket som till 950:-/mån eftersom det enligt allianspolitikerna är alldeles för billigt i dagsläget. Behöver vi nämna vem dessa besparingar slår hårdast mot?

Det är mörka tider för landstinget. Besparingskraven är stora. Åtta år med Alliansen vid rodret har skapat gigantiska hål i kassan. Felsatsningar på Spårväg City, dåliga upphandlingar som till exempel Lidingöbanan, akutsjukhus som läcker som såll år efter år utan ingripande. Denna vårdslösa allianspolitik som verkar stå helt utom ekonomisk kontroll, och sakna morgondag, är det vi stockholmare som får betala för. Både när det kommer till klimat, vårdtaxor, faktiska resekostnader och onda axlar när t-banespärrarna snart slår igen ännu hårdare i jakten på luftbubblor.

Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd