Gå direkt till innehållet

Naloxon nässpray räddar liv

SVT Nyheter rapporterade i veckan att sjukvårdsminister Gabriel Wikström gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga den narkotikarelaterade dödligheten. Regeringen ska ta fram en plan för att minska dödsfallen. Vänsterpartiet kan tipsa om en ny metod som vi lägger en motion om på tisdag 19 maj i landstingsfullmäktige. Vi vill att landstinget i Stockholm ska införa ett flerårsprojekt med läkemedlet Naloxon. Det är en nässpray som sedan länge används i vården för att bryta heroinets dödliga effekter: andningsstillestånd och syrebrist till hjärnan. Nässprayen kan bäras av missbrukaren själv eller anhöriga.

Region Skåne ska nu införa ett Naloxonprojekt under en 3-årsperiod. Vänsterpartiet menar att landstinget i Stockholm, där en stor del av landets heroinanvändare bor, borde följa i Skånes spår.

– Att utbilda heroinanvändare, anhöriga och andra i att upptäcka överdoser i kombination med förskrivningen av läkemedlet Naloxon är en modell som prövats i flera länder i Europa och i USA i över 15 år. Läkemedlet räddar liv, är relativt billigt, kan bäras i fickan och kan inte missbrukas, säger Birgitta Sevefjord (V), ledamot i landstingsfullmäktige.