Gå direkt till innehållet

Nästa sjukhus under klubban

I en artikel i Svenska Dagbladet den 9 mars säger Anna Starbrink (FP) att hon kan tänka sig att privatisera även Danderyds sjukhus eftersom privatiseringen av S:t Görans sjukhus enligt henne har varit framgångsrik. Planer som överhuvudtaget inte sades ett ljud om valrörelsen. I jämförelserna av tre akutmottagningar som landstinget nu låtit göra nämns S:t Göran som det bästa sjukhuset på vissa parametrar, detta tar alliansföreträdarna som intäkt för att åter hota med att privatisera akutsjukhus.

S:t Görans sjukhus är ett mycket väl fungerande sjukhus. Och det var så redan när det drevs i landstingets regi. Det var därför de borgerliga partierna i slutet av 1990-talet sålde just S:t Göran. De ville få ett flaggskepp för privat vård. S:t Göran är ett lagom stort sjukhus som dessutom inte har alla discipliner. De goda resultat som S:t Göran presenterar har snarare med storleken på sjukhuset och antalet vårdplatser att göra än med driftsformer.

Alliansen tar varje rapport som skäl för att kunna fortsätta sin hårdhänta privatiseringspolitik av stockholmarnas sjukvård. Den politik som har resulterat i rekordmånga stängda vårdplatser: Inte mindre än 300. Personalflykt och personalbrist av framförallt sjuksköterskor och gigantiska underskott i miljardklassen på akutsjukhusen. Det vi ser i dag är att vårdval, privatiseringar av vården och konkurrensideologi skapat en monumental vårdkris. Allianspartierna är välmedvetna om att det är på det här viset. Det var därför de inte med ett ord nämnde sina privatiseringsplaner av Danderyds sjukhus i valrörelsen. Det är ynkligt!

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

Mobil: 070 737 41 20