Gå direkt till innehållet

Nu bygger vi Snabba hus i Västberga

297 mobila hyreslägenheter för unga i Västberga – det blir resultatet när projektet Snabba Hus nu genomförs i Stockholm. Snabba hus är flyttbara bostadsmoduler med hög standard och kvalitet som placeras på tomter med tidsbegränsade bygglov.

När bygglovet löper ut flyttas de mobila bostäderna till nästa planerade tomt. Snabba hus-modulerna kommer att kunna flyttas minst två gånger. Det är ungdomsorganisationen jagvillhabostad.nu som tillsammans med Stockholms kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder startat och utvecklat projektet Snabba hus. Ett projekt för att underlätta för unga att få en bostad i Stockholm till en rimlig boendekostnad.

– Det är fantastiskt att det här projektet blir verklighet eftersom bostadsbristen är ett av Stockholms största problem idag och unga har särskilt svårt att få bostad. Det här löser inte problemen över en natt men det är en konkret åtgärd som ger bostäder betydligt snabbare än vad som annars skulle vara möjligt. Jag hoppas att vi får se fler bygglov för Snabba hus framöver, säger Ann-Margarethe Livh,bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm.

Detta är ett mycket efterlängtat projekt som innebär ett rejält tillskott av bostäder till unga. Vi hoppas att detta bara är första etappen och att vi snart kommer att se fler Snabba Hus på andra ställen i Stockholm, säger Pelle Björklund, VD för Svenska Bostäder.

På torsdag kommer stadsbyggnadsnämnden besluta om det första bygglovet för Snabba Hus och det är Svenska Bostäder som ska bygga med byggstart redan i år. Inom ca 2 år från byggstart beräknas de första unga stockholmarna kunna flytta in i de 297 lägenheterna i Västberga.

Foto: Svenska Bostäder samt Liselotte van der Meijs