Gå direkt till innehållet

V kräver att Aleris öppet redovisar vad som skett på Specialistvård Järva

Med all rätt blev många upprörda efter att ha sett Kalla Faktas reportage om så kallade oskuldskontroller, som sändes på tisdagkvällen. Vänsterpartiets Håkan Jörnehed och Pia Ortiz Venegas kräver Aleris på svar.

En av de vårdcentraler som förekom i programmet var Aleris Specialistvård Järva. I reportaget som gjorts med dold kamera kan man höra hur läkaren på vårdcentralen säger ”jag har gjort hundratals oskuldsundersökningar på både kvinnor och barn”.

Vi kan inte acceptera oskuldskontroller i sjukvården. Inte i Stockholms läns landsting, inte någonstans. Det har inget med vård att göra utan är ett motbjudande sätt att kontrollera unga kvinnors liv.  Vänsterpartiet begär att Aleris bemöter de frågor som allmänheten vill ha besvarade.

– Som politiker i Stockholms läns landsting kräver vi att få veta om läkaren som är med i reportaget fortfarande arbetar på Specialistvård Järva, och om läkaren tillåts fortsätta utföra gynekologiska undersökningar. Vi vill också veta hur Aleris egentligen säkerställer den medicinska kompetensen hos sina läkare. I reportaget får vi se hur samma läkare på fullt allvar menar att mödomshinnan existerar, säger Håkan Jörnehed (V).

– Dessutom vill vi veta om Aleris fakturerat landstinget för dessa oskuldhetskontroller. Har landstingets medel, skattebetalarnas pengar, använts till den här typen av undersökningar? Och hur många barn har undersökts, säger Pia Ortiz Venegas (V).

– Aleris är en offentligt finansierad vårdaktör. De ska inte kunna vägra intervju och slippa redogöra för vad som hänt. De två andra vårdgivarna som förekommer i reportaget framträder, men inte Aleris. Så sköter inte en seriös vårdaktör medial uppmärksamhet, säger Håkan Jörnehed.

– Aleris har hänvisat till ett skriftligt svar att de ska se över sina rutiner. Samma meddelande går att läsa på deras hemsida. Men det räcker inte. Och det är inte nog att bara titta på vårdcentralen i Järva, säger Pia Ortiz Venegas.

 

Håkan Jörnehed (V), oppostionslandstingsråd

Pia Ortiz Venegas (V), fullmäktigeledamot med ansvar för primärvård