Gå direkt till innehållet

Ansvarslöst av Fastighetsägarna att kräva marknadshyror

Fastighetsägarna meddelade idag att de avbryter samtalen om en förbättring av hyressättningen. Detta därför att de inte fått gehör för sin linje om att införa marknadshyror i nyproduktion.

Marknadshyra betyder att den som bygger hus med hyreslägenheter eller redan äger hus med hyreslägenheter själv får bestämma hur hög hyra den som ska bo där måste betala. På grund av bostadsbristen är det många fler som vill ha en hyresrätt än vad det finns lägenheter. Därför kommer hyrorna att höjas kraftigt med marknadshyror.

De som vill införa marknadshyror hävdar att det kommer att byggas fler hyreslägenheter om de som bygger får ta ut hur hög hyra de vill. Men det finns inga bevis på att det fungerar så. Det enda vi vet säkert är att hyrorna i de lägenheter som finns kommer att öka kraftigt om marknadshyror införs.

– Det är ansvarslöst av Fastighetsägarna att hoppa av förhandlingarna om hyressystemet. De har velat införa marknadshyror i nyproduktion samtidigt som marknadshyror saknar stöd hos medborgarna. Fastighetsägarna har haft sina egna intressen i åtanke i förhandlingarna, inte hur vi bäst löser bostadskrisen, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholms stad.

– Att höja människors hyror är ingen lösning på bostadsbristen. För att komma tillrätta med bostadsbristen måste vi istället bygga många fler bostäder som människor med vanliga inkomster har råd med. Det kan vi bland annat göra genom statliga subventioner för att bygga hyresrätter eller genom förmånliga statliga lån till dem som vill bygga hyresrätter, säger Ann-Margarethe Livh.