Gå direkt till innehållet

Nej från V till Österleden

 

I går Sverigeförhandlades det om kollektivtrafiksatsningarna i Stockholms län. Drömmen om en östlig vägsträcka mellan Nacka och Lidingö vägrar dö.

Den gamla drömmen om en ringlinje runt Stockholm är sannerligen seglivad. Planer på Österleden finns fortfarande med på förhandlingsbordet.

Detta trots att klimatmötet i Paris avslutades för bara några månader sedan, att vi skulle behöva få ner utsläppsnivåerna till noll kring 2050 för begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

En gigantisk östlig vägförbindelse, även om den också skulle rymma kollektivtrafik, kommer innebära ökad biltrafik och därmed ökade utsläppsnivåer. Österleden kommer inte heller att minska trafiken i innerstan. Finns det vägar kommer folk att köra på dem. Vi måste ställa om nu.

Bygg istället ut kollektivtrafiken på andra håll. Vänsterpartiet ställer sig positivt till de föreslagna utbyggda kollektivtrafikobjekten, men saknar några. Enligt oss borde utbyggd tunnelbana mellan Nacka Forum och Orminge och Hagsätra-Älvsjö finnas med, och en pendeltågsstation i Rågsved. Vi vill också se en tunnelbaneförlängning till Barkarby från Hjulsta, vilket skulle ge en ringlinje för blåa linjen.

Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare i landstinget