Gå direkt till innehållet

Ökad byggtakt är lösningen på bostadskrisen

Ann-Margarethe Livh


Fler och fler längtar efter en egen hyreslägenhet. Med dagens bostadsbrist måste vi öka byggandet kraftigt. Investeringsstöd till de som bygger är en av de viktigaste insatserna för att bygga fler hyreslägenheter.

Alla partier är överens om att vi måste bygga bort bostadsbristen men det är hur som skiljer sig åt. Borgerliga partier lägger förslag som höjer hyrorna vilket de tror kommer göra att det byggs fler bostäder. Att folk sen inte har råd att bo i de nya lägenheterna är inget de verkar bry sig om. För Vänsterpartiet kommer svaret på bostadskrisen aldrig vara att skapa mer segregation. Istället måste vi satsa långsiktigt och bygga många fler hyreslägenheter med hyror som folk med vanliga inkomster har råd att bo i.

I Stockholm har den rödgrönrosa majoriteten som mål att bygga 140 000 bostäder fram till 2030 och minst hälften av dem ska vara hyresrätter. Vi stärker nu allmännyttan och låter den växa igen. Med satsningar som Snabba hus, moderna modulbostäderna för unga vuxna och projektet Stockholmshusen som genom stora upphandlingar ska pressa byggkostnaderna och därmed hyrorna i Stockholm är vi på god väg mot vårt mål.

Stockholms kommunala bostadsbolag har fått i uppdrag öka byggtakten och ökningen av antalet hyresrätter i stan är den största på 20 år. Även om det byggs mer än på länge måste hyresrätterna bli många fler. För att det ska bli verklighet måste det ske förändring. Här är några viktiga förslag till riksdag och regering för att få fler hyresrätter.

Om vi bestämmer oss för att de är fler hyreslägenheter vi behöver så kan det bli verklighet. Nya prioriteringar och smarta reformer kan göra att antalet lägenheter blir fler. Vi har inte råd att vänta.

Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm