Gå direkt till innehållet

Uselt att barnanpassning förbisetts på NKS

I onsdagens DN (31/8) beskrivs hur barnpanpassningen tycks ha uteblivit från Nya Karolinskas barnsjukhus. Kontrasterna är stora mellan den barnvänliga sagovärld som finns på Astrid Lindgrens barnsjukhus och Nya Karolinska – på NKS är receptionen bepansrad och miljön steril. Det finns inga familjerum, väggarna ska lämnas blanka med hänvisning till brist på pengar och till att sjukhuset vara funktionellt.

Det är helt uppenbart att barnperspektivet hamnat i detta högteknologiska prestigebygges skugga. Trots att NKS är ett av Sveriges genom tiderna dyraste byggprojekt – prislappen har som bekant svällt med 10 miljarder kronor – kan man inte ens få plats med alla de böcker som finns på ALBs barnbibliotek, vilket Svenska Dagbladet tidigare skrivit om (16/10-15).

Hur är det möjligt att ett sjukhus som projekterats i snart 20 år, vars paroll lyder ”sätt patienten i centrum”, förbiser behoven hos våra minsta patienter?

Borde det inte vara angeläget för barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD) att säkerställa att ett sjukhus av Nya Karolinskas ”dignitet” åtminstone lever upp till standarden hos Astrid Lindgrens barnsjukhus, vars verksamhet NKS ersätter?

I torsdagens DN (1/9) säger Ella Bohlin att hon ”inte har några problem” med att barnsjukvården söker externa finansiärer, hon ”välkomnar donationer” och tycker att familjerum på barnavdelningen är ett ”rimligt önskemål”. Det är ju bra att landstingsrådet med ansvar för barn inte motsätter sig att så dyrt sjukhus som NKS är barnanpassat. Mindre bra att hon inte sett till att det planerats och avsatts medel för detta.