Gå direkt till innehållet

Vänsterpartiet stöttar Taxiklubben

Odrägliga villkor blev ännu värre efter den senaste upphandlingen. Vänsterpartiet stöttar Taxiklubbens kamp för bättre arbetsförhållanden i färdtjänsten.

Efter den 1a februari i år, då Taxi 020 och Kurir – som ägs av Fågelviksgruppen – vann ännu en upphandling genom att kraftigt underbjuda all konkurrens, blev de redan usla villkoren för Stockholms läns färdtjänstförare ännu sämre. Med det nya avtalet tjänar förarna flera tusen kronor mindre i månaden, vilket innebär att de måste jobba ännu fler timmar för att komma upp i en skälig ersättning.

Taxiklubben kommer därför att protestera tills avtalet sägs upp. Startskottet var kollektivavtalets dag den 17e mars, då taxibilarna körde kortege genom Stockholm och samlades utanför Landstingshuset på Kungsholmen. Vänsterpartiet stödjer Taxiklubbens kamp för bättre arbetsförhållanden. Vi kräver att det rivs upp. Vi kräver också att alla bolag som har avtal med landstinget ger sina förare kollektivavtal, att ackordlönerna försvinner och garantilön införs.

Arbetsvillkoren för färdtjänstförarna i Stockholms läns landsting har länge varit oacceptabla. Förarna, som antingen arbetar för 020 eller Kurir, saknar både kollektivavtal och garantilön. Det innebär att man kan behöva arbeta två heltider för att få ihop en lön det går att leva på. Det är oacceptabelt att en monopolliknande situation tillåts uppstå när två bolag i samma koncern vinner 100% av en miljardupphandling genom prisdumpning. Taxiförarna får betala priset. Vänsterpartiet kräver att avtalet rivs upp och upphandlingen görs om.