Gå direkt till innehållet

Vi måste ta itu med den ojämlika vården

Igår rapporterade SVT Nyheter Stockholm om hur snedfördelad hjärtsjukvården är i vårt län. Trots att flest hjärtinfarkter per invånare sker i Södertälje, Botkyrka och Nykvarn, är södra länet underförsörjt på akut hjärtvård. I norra Stockholm är infarkterna ovanligare men vården betydligt mer tillgänglig.

– Vi har tidigare sett ojämlikheterna i cancervården, och nu även i hjärtsjukvården. Det får vara nog nu, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

Vänsterpartiet kräver att en kommission omedelbart tillsätts för att åtgärda den ojämlika vården och den ojämlika tillgången till vård. Detta krav har vi haft i vårt alternativa budgetförslag i flera år, nu är det akut.

Vi vill göra något åt skillnaderna mellan norra länet, där all vård är mer utbyggd, och det södra där ohälsan är högre och vården mindre utbyggd. För igen och igen hur ser vi hur orättvist fördelad tillgången till vård i vårt län.  När det gäller akut hjärtvård är Danderyd snabbast i landet, medan det för patienter som tillhör Södertälje sjukhus tar längst tid. Skillnaden är i snitt två timmar – tid som kan vara helt avgörande vid akuta hjärtproblem.

– Rapporter och avslöjanden om dessa skillnader är återkommande och det är oerhört bekymmersamt att de borgerliga partierna inte har gjort eller vill göra något åt detta, fortsätter Håkan Jörnehed.