Gå direkt till innehållet

Ann-Margarethe Livhs 1 maj-tal på Medborgarplatsen

Välkomna alla stockholmare, socialister och feminister till Sveriges största första majdemonstration.

På tusentals torg runt om i världen samlas människor för att de, liksom vi som står här idag, är socialister och övertygade om att en annan värld är möjlig.

För ett år sedan – på första maj – stod jag på ett annat torg i Honduras och hedrade den mördade urfolksledaren och miljökämpen Berta Caceres. Hon kämpade mot företag som förstörde miljön i Honduras – men hon kämpade också för oss.  Isarna smälter, Somalia står inför en av de största svältkatastroferna någonsin och samtidigt säger klimatförnekaren Trump att han ska satsa på kol i USA. Vi klimataktivister måste kämpa hårdare än någonsin om vi ska kunna rädda vår planet.

Stockholm ska vara en öppen och solidarisk  stad.
Vi är stockholmare, men vi är också världsmedborgare. När flyktingar vandrade genom Europa hösten 2015 fanns tusentals stockholmare på plats för att ta emot dem . Refugees Welcome, alla stans anställda, alla enskilda personer. Ni var fantastiska! Vi driver på för att bygga bostäder, öppna skolor och förskolor för de nya stockholmarna. Och vi säger välkomna hit. Ni är våra nya grannar.

Vi kräver: stopp för regeringens grymma flyktingpolitik så att de nya stockholmarna kan förenas med sina familjer. Att EU, som totalt misslyckats med att hantera flyktingsituationen, börjar stå upp  för flyktingars rätt att söka asyl  och arbetar för en värld som inte skapar flyktingkriser, att tillsammans med världssamfundet se till att det blir fred och demokrati i Syrien.

Vi jobbar hårt varje dag för att Stockholm ska vara en öppen, solidarisk stad.  Vi har kommit en bit på väg  men mycket återstår  att göra. Vi har stoppat privatiseringarna av vår bostäder. Så länge vi är med och styr säljs inte enda lägenhet i allmännyttan. Istället ska vi de närmaste åren  bygga dubbelt så många allmännyttiga bostäder.

Men det räcker inte att Stockholm bygger. Alla ska bygga. Vet ni hur många hyresrätter man byggde i Salem och Danderyd förra året? Man byggde 0, 0 hyresrätter. Är det okej ? Nej, det är det inte. Vi kräver att bostadsministern Peter Eriksson sätter stopp för högerstyrda kommuner som vägrar bygga hyresrätter. Vi kräver också att du talar om hur regeringen ska  stödja byggandet av hyresrätter. Bostaden ska vara en del av välfärden precis som skolan och sjukvården.

Till sist vill jag att vi skickar hälsningar till alla som inte kan demonstrera idag.  Till Gultan Kisanak borgmästare i Diyarbakir och tusentals andra som fängslats i ett diktatoriskt Turkiet, Esmail Abdi och fackliga aktivister som sitter  i Irans fängelser, med långa straff,  Milagro Sala i Argentina, arresterad för att hon är en av alla kämpar för att högern inte ska sabotera de senaste 20 åren av demokratisering i Latinamerika.  Och våra kamrater i Rojava som  slåss dygnet runt mot IS.

Vi hälsar till er, jag tror också att vi talar för er när vi säger:  vi ger aldrig upp, en annan värld är möjlig.