Gå direkt till innehållet

Hallå där Ann Mari Engel – först med förslaget om kvinnohistoriskt museum i Stockholm!

Du är Vänsterpartiets ledamot i kulturnämnden och den som först kom med idén om ett kvinnohistoriskt museum. Nu kommer det pengar i budget till ett museum för kvinnohistoria i Stockholm som ska vara en center för kultur och debatt. Hur kom du på idén till det här?

Jag lade en motion om skapandet av ett kvinnohistoriskt museum i Stockholm 2012 för att få en debatt i frågan. Jag hade tröttnat på den starka dominansen för museer med män i fokus som armén, sjöfart, teknik och kungahistoria och att staden nu planerar för ett nytt museum om Nobel med många manliga pristagare. Jag hade just läst en rapport från den ideella föreningen DEA som vill lyfta fram kvinnors historia. Rapporten har undersökt representationen av kvinnor och barn på landets länsmuseer och visar att de oftast är gravt underrepresenterade och deras historia är osynliggjord.

Varför är det viktigt att lyfta fram kvinnors historia?

Kvinnorörelsen historia har lyfts fram och väckt brett publikintresse på senare år i till exempel i den engelska filmen ”Suffragette” och den svenska TV-serien ”Fröken Frimans krig”. Jag är övertygad om att det finns ett stort intresse för den kamp som de svenska kvinnorna har fört genom historien och att många besökare kommer att söka sig till det här museet. Kvinnors rösträtt kan nästa år fira 100-årsjubileum och erövrades efter en lång kamp. Sedan följde en lång rad nya strider för kvinnors rättigheter och plats i samhället. Många kvinnogrupper idag fortsätter den här kampen och det är viktigt att skaffa dem utrymme för möten och debatter i dagens Stockholm.

Hur känns det nu när ditt förslag är på väg att bli verklighet?

Det känns förstås härligt att vi nu är på väg att förverkliga detta förslag, om än i ganska blygsam skala. Nu måste vi arbeta tillsammans med många andra krafter för att få det museum och det kulturcentrum som kvinnokampen förtjänar!