Gå direkt till innehållet

Låt SL-kortet vara avgiftsfritt för barn och unga

Den blomstertid nu kommer. Vid det här laget har alla Stockholms elever fått sommarlov, en välförtjänt och viktig paus från skolbänken.

För många barn innebär sommarlovet sol, glass, bad och semester med föräldrarna. Men så ser det inte ut för alla barn.

Många barnfamiljer i Stockholms län har inte råd med sommarlovets alla aktiviteter, och för många familjer handlar det också om att ens ha råd att resa till museet, Gröna lund, eller skärgården.

För familjer som har flera barn och små ekonomiska resurser är det såklart en utmaning att köpa SL-kort till alla.

Priset på SL-kortet stänger ute många. Därför föreslår vi i Vänsterpartiet att SL-kortet blir avgiftsfritt för barn och unga upp till 18 år, samt att SL-kortet också ska gälla i Stockholms skärgård på somrarna.

På så sätt behöver barnen inte sitta hemma eller vara på gården hela sommaren. De kan åtminstone ta bussen till badet eller tunnelbanan till We are Sthlm.

Stockholms läns landsting, som sköter kollektivtrafiken och är ytterst ansvarig för priset på SL-kortet, har i mer än tio år styrts av alliansen. Under denna tid har det stadigt blivit dyrare att resa kollektivt i länet, och förra året beslutade alliansen tillsammans med Miljöpartiet om ytterligare en höjning på 100 kr över tre år.

Vi i Vänsterpartiet vill ha en kollektivtrafik som alla har råd att resa med. Vi har röstat mot varenda höjning av SL-kortet som de borgerliga partierna lagt fram, och vi vill på sikt se en helt avgiftsfri kollektivtrafik.