Gå direkt till innehållet

Olyckligt att förslaget om privata sjukvårdsförsäkringar stoppas  

 

Regeringens och Vänsterpartiets förslag att stoppa patienter med privata sjukvårdsförsäkringar från att gå före i sjukvårdskön saknar stöd i riksdagen och därför kommer att avslås. Samtidigt ökar antalet privata sjukvårdsförsäkringar i Sverige.

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting, där alliansen styrt i över tio år och där en betydande del av sjukvårdsutbudet är privat, beklagar att förslaget inte kommer få riksdagens stöd. Här i Stockholms län, där borgerlig politik konstruerat en sjukvårdsmarknad och öppnat upp för parallella sjukvårdsförsäkringssystem, känns det extra angeläget att få in stoppmekanismer.

Förslaget hade behövts för en mer jämlik sjukvård i Stockholm. Ambitionen måste vara att den offentliga sjukvården ska vara så bra och tillgänglig att privata sjukvårdsförsäkringar blir överflödiga. Men tyvärr tycks borgarna och SD inte dela den ambitionen.

Vi stöder också förslaget att förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Vi ser en risk att allt fler privata sjukvårdsförsäkringar leder till framväxten av ett parallellt och ojämlikt sjukvårdssystem. Privat sjukförsäkring bör därför beskattas och de extra skatteintäkterna gå till sjukvården.