Gå direkt till innehållet

Tak, inte förbud – debatten om vinster har förskjutits

Debatten om vinster i välfärden rasar alltjämt.

I dag tar Dagens Nyheter till orda på ledarplats (22/8), med argument som påminner om de som brukas av Svenskt näringsliv-finansierade lobbyister. Att en av landets största ledarsidor lyfter frågan visar tydligt hur viktig den är, och sättet på vilket texten argumenterar åskådliggör hur debatten har förskjutits och förvrängts.

Frågan om ett VINSTTAK har kommit att handla om vinststopp, förestående massnedläggningar, NÄRINGSLIVSFÖRBUD, och annat hemmahörande i socialistiska dystopier och Carola Lemnes mardrömmar.

Detta reproducerar DNs ledare i dag. Texten innehåller följande citat: ”Men när tanken går till den läkarägda vårdcentralen vid busshållplatsen […], framstår tanken på att de ska stoppas som bisarr”.

DN vill ha det till att vinsttakförespråkare målar upp en nidbild av en girig ”Monopolkapitalist”, en halmgubbe i hög hatt som vi slår lättlurade väljare över huvudet med. Men vad gör ”valfrihetsförespråkarna” d.v.s. näringslivet, borgerliga ledarsidor och andra opinionsbildare? (Högerpartierna har så gott som överlåtit debatten åt dessa aktörer, de vet att de har väljarkåren emot sig). Jo, exakt vad de menar att vi ägnar oss åt – målar upp ett skräckscenario där ingen längre får välja någonting eftersom all valfrihet stampats ut.

Men vem har egentligen pratat om att STOPPA de privata vårdinrättningarna? Det handlar om ett TAK, inte ett vinstförbud. DNs pittoreska lilla vårdcentral vid busstorget kan fortsätta sin verksamhet, helt ohotad, även om Reepalus förslag blir verklighet.

Det är detta jag inte begriper – om nu vinsterna är a) inte centrala, och b) dessutom inte speciellt höga, vad utgör då vinsttaket för hot mot en liten läkarägd vårdcentral? Svaret är: inget.

Vinsttaket hotar endast de riskkapitalbolag som har utlandskonton på sandstränder, och så ska det vara.

Om man drivs av genuin lust att ge vård och utveckla sin verksamhet – vilket jag är säker på att de allra flesta privata vårdgivare gör – varför är det då ett problem att återinvestera vinsten i verksamheten? Det borde man väl vilja göra självmant? Och det är det vinsttaket handlar om, inte något stopp.

Håkan Jörnehed, landstingsråd