Gå direkt till innehållet

V kräver vita jobb i SLL

Tidningen Byggnadsarbetaren avslöjar i dag att byggfirman B&D Grupp, en underleverantör till Skanska, misstänks för omfattande ekobrott och svarta löner under byggandet av NKS. Vänsterpartiet kräver att landstinget börjar tillämpa vita jobb-modellen.

Skandalturerna kring NKS bara fortsätter. I dag har Byggnadsarbetaren avslöjat att en underleverantör till Skanska, som har avtal med SLL, misstänks för svarta löner och skattefusk. Det är inte ett bolag vi som landsting ska göra affärer med.

Byggnadsarbetarens avslöjande är det senaste i en lång serie blottlagda skandaler. Vi vill att Stockholms läns landsting börjar tillämpa vita jobb-modellen, som förpliktigar alla entreprenörer som har avtal med SLL att erbjuda anställda goda villkor, motverka social dumpning och svartarbete.

Avslöjandet visar återigen tydligt bekymren med OPS – förutom att det blir mycket dyrare än vid vanlig finansiering, tappar man kontrollen över vilka bolag man har avtal med, menar vi.

Vänsterpartiet vill också att landstinget kontaktar Skanskas övriga underleverantörer, för att säkerställa att de inte ägnar sig åt svartarbete eller skattefusk. Nu måste alla kort upp på bordet.

Vita jobb

Vita Jobb innebär att den upphandlande myndigheten ställer krav på att huvudentreprenören skall som tillkommande kontraktsvillkor svara för att sociala villkor enligt särskilt utvalda bestämmelser i för arbetet tillämpligt kollektivavtal tillämpas under upphandlingen. Upphandlaren kräver alltså inte att leverantören skall ha tecknat kollektivavtal eller tillämpa alla kollektivavtalets bestämmelser, endast utvalda delar som är förenliga med upphandlingslagstiftningen möjlighet att kräva sociala villkor vid offentlig upphandling. Källa: LO, avtalsinformation.nu