Gå direkt till innehållet

Efter DN:s granskning: Karolinskas ledning bör bytas ut

Det är lätt att känna tacksamhet till de stora morgontidningarna, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, med tanke på de förtjänstfulla grävjobb de stått för i Stockholm. SvDs guldspadegranskning av Nya Karolinska sjukhuset har avslöjat otaliga oegentligheter med det skandalomsusade skrytbygget. Och DN Stockholms genomgång av konsultfakturor ställda till Karolinska sjukhuset har blottlagt en ”pengarullning utan kontroll” där managementkonsulter från Boston Consulting Group kan fakturera ett skattefinansierat sjukhus miljonbelopp utan underlag. Sjukhusets ledning har antingen inte någon koll, eller så ser de mellan fingrarna.

I december förra året avslöjade DN att BCG fakturerat Karolinska sjukhuset 28 miljoner, vilket fick oss att kräva sjukhusdirektör Melvin Samsoms avgång. Redan ett år innan dess hade vi offentligt sagt att vi saknade förtroende för honom.

I takt med att härvan kring konsultfakturorna blir mer allvarliga, samtidigt som det blir allt tydligare att ledningen på KS saknar kontroll inte bara över fakturorna, utan också över cancerköerna, där folk dör i väntan på vård, går vårt förtroende från minimalt till obefintligt. Därför meddelade vi igår att vi vill se en ”ommöblering på toppen”, alltså att vi vill att Karolinskas styrelse, och Melvin Samsom, avgår.

Hittills har det varit nästintill knäpptyst från sjukhusledningen. Men också från de som bär det slutgiltiga ansvaret, nämligen det moderatledda landstingsstyret. Även där måste ansvar utkrävas och frågor besvaras. På nästa fullmäktige kommer vi att kräva svar av finanslandstingsråd Irene Svenonius (M), som när hon tillträdde lovade ett stopp på konsultkaoset.