Gå direkt till innehållet

Trygghetssatsning: Personal som jobbar med ungdomar får lönetillägg i vissa stadsdelar

Vänsterpartiet och den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad satsar 10 miljoner kronor på ett lönetillägg för personal som arbetar förebyggande med ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet, bland annat fältassistenter, socialsekreterare inom barn och ungdom, fritidsledare och de som arbetar inom sociala insatsgrupper.

Satsningen på ett lönetillägg görs i sju stadsdelsnämnder. Det handlar om områden som har ett stort behov av att både kunna rekrytera och behålla riktigt duktig och erfaren personal, för att kunna arbeta förebyggande och trygghetsskapande. Störst tillägg på lönen ges i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

– De som jobbar med unga i Stockholm, till exempel fältassistenter och fritidsledare, har ett jätteviktigt uppdrag i att bygga långvariga relationer och fånga upp ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. Det är därför vi inför ett lönetillägg i vissa områden där behoven är stora, för att öka deras möjligheter att både rekrytera och behålla riktigt duktiga och erfarna medarbetare, säger Clara Lindblom som är vänsterpartist och personalborgarråd i Stockholms stad.

Stadsdelsnämnderna som delar på pengarna till lönetillägget är: Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby, Enskede-Årsta-Vantör, Skarpnäck, Farsta och Skärholmen.

Pengarna är ett tillägg till lönen som medarbetarna endast har om de arbetar i dessa stadsdelar och är utöver ordinarie löneöversyn. Lönetillägget gäller från och med den 1 juli 2018. Liknande lönetillägg finns idag beslutat om för lärare som arbetar i skolor med låga skolresultat.