Gå direkt till innehållet

Landstinget och medborgarna – förlorarna i Serafenaffären

Nu står det klart att landstinget inte får mer pengar för försäljningen av Serafens vårdcentral 2007.

– Jag beklagar detta men jag är inte ett dugg förvånad. Parterna talar om att försäljningen skötts på affärsmässiga grunder och det är ju den utvecklingen vi nu ser inom landstinget med vårdmarknad, säljare och köpare, säger oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Det var Vänsterpartiet som i januari i år rapporterade att den avknoppade Serafens vårdcentral sålts vidare till vårdjätten Capio för minst 20 miljoner.

– Man kan undra varför det tagit över ett halvår att få fram det dystra beskedet att vi inte får tillbaka några pengar för försäljningen. Och varför ingen ansvarig politiker vill uttala sig i dag?

– Capio hävdar att de bara agerat efter regelverket. Men samtidigt borde Capio tänka på att de är en stor utförare av vård i länet med landstinget som viktigaste uppdragsgivare. Vill  Capio moraliskt medverka i affärer där medborgarnas pengar förskingras och där åklagare går in och granskar affären? Och vad sänder det för signaler till omvärlden när man avfärdar detta som ”en politisk debatt som i sak inte rör dem”? Capio agerar ju i en politiskt styrd verksamhet, så det är ett väldigt cyniskt uttalande, säger Håkan Jörnehed.