Gå direkt till innehållet

Alliansen smygprivatiserar

Det av alliansen föreslagna framtidsförslaget är en gigantisk privatiseringsplan, sade oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V) i debatten om framtidens hälso- och sjukvård  i dag.

Den vård som enligt framtidsplanen ska flyttas ut från sjukhusen till specialistcentra, närsjukhus, sjukhus eller vad det ska heta, där har ni i Alliansen beslutat att denna vård ska privatiseras. Ni genomför vårdval på all vårdverksamhet som flyttar ut från sjukhusen med fri etablering. Ni beaktar inte om dessa vårdval är bra för verksamheten, om det är genomförbart, om det slår sönder vårdkedjor eller påverkar jourlinjer. Om det är bra för sjukhusen som helhet och för landstinget som koncern. Det hela är oroväckande, rörigt och otydligt.

Tydlig är att sjukhusen är förbjudna att delta i dessa nya vårdval. Så det som av er kallas framtidsplan är en smygprivatisering av sjukhusverksamheter. Ni vet att det är kontroversiellt att privatisera sjukhus, ni har många medborgare emot er där. Nu har ni kommit på en metod att privatisera sjukvårdsverksamhet bakvägen.  Ni håller tummarna för att ingen talar om för medborgarna att det är en smygprivatisering det handlar om..

Jag undrar också varför ni i er hantering inte haft några större  dragningar för fullmäktige. Typiskt är väl att då det gäller finansieringen av byggandet av Nya Karolinska så informerade ni stort. Vi var i Sollentuna på heldagsseminarier om finansieringen av NKS. När 3S-utredningen var klar var det en dragning för hela fullmäktige ute i Nacka. Men när det kommer till vårdens framtid lyser stora arbetsdragningar om framtidens vård med sin frånvaro.

När man träffar kommunpolitiker av olika kulörer och även höga kommundirektörer och tjänstemän, frågar de varför framtidens hälso- och sjukvårdsplan inte varit på remiss i kommunerna? Kommunerna är ju en viktig samarbetspartner i framtiden.

Jag kan bara spekulera att när ni fyra allianspartier är klara med era förhandlingar är ni så trötta på alla olika argument att ni inte orkar ta in synpunkter från oppositionen eller från kommunerna. Det är synd för jag menar att denna framtidsplan är mycket mer än att du har rätt och ni har fel eller ni har fel och vi har rätt.

Vi blir uppvaktade av olika professioner som vill ha dialog om framtidsplanen. Förra veckan bjöd Karolinska sjukhusets läkarförening in till dialog. Alla partier var inbjudna. Alla var där utom Moderaterna.