Gå direkt till innehållet

Årstas unga behöver konstgräsplan!

Tre upprörda Årstabor på gårdagens öppna nämndmöte hade alla samma ärende. Årstas unga behöver en konstgräsplan. Ingen av de tre skolorna i området har en idrottsplats. Läget är akut, de fotbollsspelande unga som kommit upp i 10-11 års åldern behöver konstgräs för att träna på, för att kunna spela matcher på konstgräs. Som det är idag måste barnen skjutsas av tränare till planer i andra stadsdelar, bland annat Liseberg. Ensamstående föräldrar som kanske har flera barn som spelar fotboll har inte möjlighet att skjutsa barnen, som är för små för att själva åka. Barn slutar träna fotboll på grund av att det är så besvärligt att ta sig till träningen. Så kan vi förstås inte ha det.

Föräldrarna undrar varför Årsta inte kan få tillbaka Årsta IP, som rustas upp, men nämndordföranden säger att Hammarby, fick planen som en kompensation för Globen och även har satsat egna pengar på planen. Nu står hoppet till att Årsta BP som har grus ska kunna få konstgräs. För det går inte att vänta på en eventuell plan på Årstafältet. (Inom mig tänker jag att hade Årstafältet gjorts klar till landskapspark hade det kanske också funnits en konstgräsplan på plats där nu). Idrottsförvaltningen har dock inte kunnat lösa frågan om konstgräs på Årsta BP ännu och 26 september ska det bli möte med idrottsborgarrådet. 
 
Att Årsta är förfördelat när det gäller konstgräs för breddfotbollen bekräftas idag när jag läser DN Stockholm. En notis berättar att efter Södermalm (som är i särklass sämst) har Enskede-Årsta-Vantör sämst tillgång till konstgräsplaner. Alla partier i nämnden som yttrade sig tackade föräldrarna för att de kommit och framfört sina synpunkter och höll med om att Årstas unga behöver en fotbollsplan. Eftersom det är idrottsnämnden som beslutar så gäller det nu att ännu mer trycka på våra partikamrater centralt. Och också att föräldrarna fortsätter att driva opinion. 
 
Staden har nyss antagit ett idrottspolitiskt program som har barn och unga som en viktig målgrupp. Om det inte bara ska bli vackra ord för Årstas fotbollsintresserade unga måste det komma till politisk handling. De unga i Rågsved har också väntat åratal på konstgräs på Rågsveds bollplan. I Bandhagen behövs konstgräs, men där kompenseras byggen på bollplaner genom konstgräs i Stureby på andra sidan den trafikerade Örbyleden. Högdalen traktar efter konstgräs. Staden har ett stort kapital, som borde investeras på ett hållbart sätt, till exempel en upprustning av bollplaner till konstgräs till en början i stadsdelar där läget är som sämst – Enskede-Årsta-Vantör och Södermalm!