Gå direkt till innehållet

Birgitta hyllade Florence

I kulturdebatten i dagens landstingsfullmäktige lyfte Birgitta Sevefjord (V) förslaget om ett kvinnohistoriskt museum.

– Vi har många muséer i Stockholm – pompösa, överhetens muséer med stark övervikt för traditionellt manliga områden som armén, sjöfart, teknik, kungahistoria och sprithistoria! Det är nu hög tid att skapa ett museum som speglar kvinnors liv och kamp för sina rättigheter.

Vänsterpartiet anser att ett kvinnohistoriskt muséum skulle kunna fungera som ett centrum  för studier, forskning och programverksamhet om kvinnorörelsens gömda och glömda historia i Sverige med utvikning  och koppling internationellt. Och inte minst lyfta fram kvinnors roll inom vård och omsorg.

– Tänk er en spännande och rolig utställning om sjukvårdens utveckling med Florence Nightingale som huvudperson! Hon som gjorde sjukvården rumsren men som också var en av den moderna statistikens pionjärer, en stridbar feminist och framgångsrik lobbyist. Hon var verkligen ingen Florence Nightingale! sade Birgitta Sevefjord.

Hon argumenterade för anständiga löner åt sjuksköterskor:  ”Det är alltid billigare att betala arbetskraftens fulla värde, underbetald arbetskraft är dyrare”, skrev hon 1896. Hon hade säkert deltagit i dagens sjuksköterskeuppror och barnmorskeuppror om hon kunnat! Hon arbetade för bättre hygien och mathållning och hade säkert också protesterat mot svarta plastmatlådor och för egna tillagningskök på sjukhusen.

–  Så kan man dra en rät linje från dåtid till nutid, jättespännande tycker jag, avslutade Birgitta Sevefjord.