Gå direkt till innehållet

Bostadskampanj på Medborgarplatsen

Den 10 september på Medborgarplatsen
Dagen leds av Sebastian Wiklund och Ann Mari Engel.

10.30 Uppstart.

11.00-11.30 Hyresstopp, bygg billigt, bygg mer! Så inleder vi valrörelsen.
Medverkande: Amineh Kakabaveh (V) riksdagsledamot, Ann Mari Engel (V) ledamot Stockholms stadshus AB med flera.

11.50-12.00 Britt Louise Tillbom läser Jenny Wrangborgs dikt: Stockholm.

12.00-13.00 Har vi råd att bo kvar efter pensionen? I samband med pensionen får vi mindre pengar i hushållet. Samtidigt blir det allt dyrare att bo i Stockholm. Dessutom är många av stadens fastigheter inte anpassade efter de behov som finns för äldre.
Medverkande: Marianne Ramström, ordförande Vänsterpartiets pensionärsklubb.
Helene Ahlberg, journalist på tidningen Bofast.

13.00-14.00 Hållbar stad på riktigt – bildvisning med tillhörande berättelse.
Medverkande: Janne Strömdal, arkitekt och medverkande i Vänsterns klimatnätverk samt tidigare landstings- och riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

14.00-15.00 Bostadssituationen för studenter. Vad är det som gör att det inte byggs tillräckligt med studentbostäder. Varför blir de så dyra? Det talas också om sämre tillgänglighet och lägre bullernorm för studentbostäder. Vilka val ställs vi inför och hur vänder vi den utvecklingen med Vänsterpolitik?
Medverkande: Chris Österlund, VD Stiftelsen Stockholms studentbostäder,
Amineh Kakabaveh (V), riksledamot och Maria Hannäs (V), stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad.

15.00-15.45 Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm Greger Björkengren intervjuas av Lars-Erik Backman, tidigare bostadsreporter på Dagens Eko – nu styrelseledamot för Vänsterpartiet i Familjebostäder.

15.45-16.45 Berättelser om motstånd mot den allt aggressivare bostadspolitiken.
Alby är inte till Salu har i år fått stor uppmärksamhet för sitt motstånd men motarbetats hårt av den politiska majoriteten i Botkyrka kommun.
Linjalens lokala hyresgästförening har flera gånger tampats med ombildningar och byggt upp strategier för att stå emot omvandlingskonsulterna och syna deras argument och möta deras juridiska överträdelser.
Medverkande: Emma Dominguez från nätverket Alby är inte till salu och Johan Johansson från Linjalens hyresgästförening.

16.45-17.15 Stand up! Komikern Pernilla Hammargren pratar om boende, familjeliv och lite annat. Pernilla Hammargren turnerade under 2013 med Pride Comedy och har uppträtt på bland annat Westpride och Stockholm Pride. Hon har gjort radio i P3:s Humorhimlen med feministiska Humormaffian och IRL. Dessutom gör hon filmade inslag i talkshowen Moa Svan med Gäster.

17.15-18.15 Visning av filmen Maria farväl skapad av arkitekterna Sofia Priftis och Linus Hartin. Efter filmen följer ett samtal med Linus Hartin. Han kommer även att få sällskap av en annan person som vi presenterar senare.

Om filmen: Under 1990-talet omvandlades huset till ungdomsbostäder och har sedan dess gett ett drygt tusental ungdomar en ingång till bostadsmarknaden. Om du var under 28 år gammal och stod i Stockholms stads bostadskö så kunde du få hyra en bostad under max fyra år på Maria Ungdomsbostäder mitt på Södermalm. Nu rivs det. Maria farväl diskuterar Stockholms utveckling, segregation och rätten till bostad.

18.15-18.30 Johan Johansson, musiker och sångare spelar ett par sånger. Tidigare frontperson i punkbandet KSMB.

18.30-19.00 Tid för eftersnack.

 

Den 11 september i Björns trädgård
Förmiddagen leds av Sebastian Wiklund och Ann Mari Engel.

11.00-12.00 Bygg för tillgänglighet.
Medverkande: Eva Björklund, arkitekt och sakkunnig om tillgänglighet och Ingrid Dalén, ordförande för rådet för funktionshinderfrågor i stadsbyggnadsnämnden.   

12.00-13.00 Hur kollektivtrafiken möjliggör en tät och hållbar stad!
Medverkande: Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare för Vänsterpartiet i Landstinget.

 

Den 12 september i Björn trädgård
Förmiddagen leds av Sebastian Wiklund.

12.00-13.00 Bostad för kvinnor i utsatta situationer.
Medverkande: Eva Gussing, Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare. Jackie Nylander (V) socialnämnden. Ann Hilmersson, administrativ chef. SHIS bostäder.