Gå direkt till innehållet

Bostadspolitiken som aldrig blev av

Stockholms handelskammare presenterade idag en rapport där huvudnyheten var att ”Var tredje Stockholmare överväger att flytta”. Likt andra rapporter av samma slag gavs den uppmärksamhet i såväl Sveriges radio som SVT och DN (bara för plusläsare på nätet) rapporterar.

Men vad är egentligen nyheten här? Var och en av oss som har fler än en bekant vet ju mycket väl att bostadssituationen i Stockholm är katastrofal, att många vill flytta någonstans där bostadsklipp inte inleder samtalen på fester och att de som har äldre barn undrar hur de någonsin ska kunna flytta hemifrån.

Det blir på sätt och vis slående i sig att så många artiklar kan skrivas om bostadsbristen utan att någon faktiskt ringer upp ansvariga politiker och frågar varför de inte bygger. Om de inte bygger idag, tänker de börja imorgon? Slutligen, om de inte tänker börja imorgon – tänker de då lämna över makten till någon som kan tänka sig att börja bygga, och helst innan t.ex. en tredjedel av Stockholms ungdomar tvingats flytta någon annanstans. Klarspråk är väl inte så svårt.

Tillsammans med Sebastian Wiklund skrev jag en artikel i Svenska dagbladet för en tid sedan som slog fast att i den här frågan är Vänsterpartiet helt överens med näringslivet och kommersiella aktörer på en punkt – det går att bygga tillgängliga hyresrätter och därigenom lösa bostadsbristen. Nu ansluter sig handelskammaren till listan av de som insett att bostadsmarknaden i Stockholm är på väg åt fel håll.

Alliansen har lämnat ifrån sig ansvaret och satt sitt hopp till marknaden osynliga hand. Resultatet är en ökande bostadsbrist men stora klipp för de som redan har bostäder. Vi har på www.hyresstopp.nu visat att det går att bygga en ny trea på 77 kvadratmeter med en hyra på 7 700 kronor. Om vi samtidigt håller nere hyrorna i den nuvarande allmännyttan får vi en bostadsmarknad där vi slipper prata bostadsklipp och bostadsoro, och där dina barn kan flytta hemifrån när de vill – inte när bostadsbubblan spricker.

Jag hoppas att ungdomarna passar på att rösta bort alliansen från Stockholm innan de flyttar någon annanstans.