Gå direkt till innehållet

Det är bråttom, Filippa!

Filippa Reinfeldt (M) ställdes mot väggen med besked av ledande Vänsterpartister i dagens fullmäktige. Ämnet var förlossningsvården och kritiken var hård: personalbrist, överbeläggningar, platsbrist, bristningar hos födande kvinnor etc.

Filippa Reinfeldt talade om hur det borde vara och hur ypperligt det ändå fungerar och om ersättningsmodeller. Vi bygger ut så fort det går, helst så snart som möjligt, helst i går, sade hon.

– Barnmorskornas larm tas inte på allvar. Jag vill veta vilka åtgärder som vidtas här och nu? krävde Birgitta Sevefjord.

– Jag har mött den utkörda personalen i samband med att jag blev mormor till tvillingar för ett par veckor sedan, sade Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare. Barnmorskorna vill inte längre bli kallade  duktiga, vi orkar inte mer nu, säger de. Vi kan inte blunda längre för att den här yrkesgruppen inte får den respekt de förtjänar. Framför allt måste de bli fler!

– Vi kräver en barnmorska för varje kvinna i aktiv förlossning, precis som i Norge. Det är viktigt inte minst för att dämpa oron hos mammorna, sade oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).