Gå direkt till innehållet

Det femte allianspartiet

Det femte allianspartietSD är med undantag av sin hets mot olika minoriteter och flyktingar ett pålitligt stödparti till högeralliansen – det femte allianspartiet. Det är därför dags att samtliga oppositionspartier följer Vänsterpartiets exempel och slutar särbehandla Sverigedemokraterna. Risken ökar annars för att Sverige efter valet 2014 får en regering av ”norsk modell” – en högerallians med SD på flera ministerposter.

Lyssnade till gårdagens partiledardebatt från riksdagen och som vanligt var det bara Jonas Sjöstedt som debatterade andra politiska frågor med SD:s Jimmie Åkesson än invandring och flyktingpolitik. Precis som tidigare så hade Åkesson svårt att besvara och bemöta Sjöstedts frågor samt påståenden. Därför borde både S och Mp inse att det är meningslöst att fortsätta försöka vinna debattpoänger mot SD i frågor som rör invandring och flyktingar.

För även om alla som är politiskt intresserade och följer samhällsdebatten vet att SD:s förenklade och högerpopulistiska världsbild inte håller, så går det inte att skrämma bort presumtiva SD-väljare med enbart ett avståndstagande från partiets rasism och hets mot olika minoriteter. Nej tvärtom bör det faktum att SD i nio fall av tio stöder högeralliansens beslut i riksdagen lyftas fram i alla diskussioner och debatter med SD i riksdagen, landstings- och kommunfullmäktigeförsamlingar samt i media och på kommande torgmöten i samband med vårens EU-val och valet i september 2014.

Inte oväntat hyllades SD:s Jimmie Åkesson efter riksdagsdebatten på olika rasistiska sidor på nätet, men även bland dessa hyllningskörer finns en del som var mer klarsynta när det gällde partiledardebatten i Riksdagen den 16 oktober 2013. Exempelvis skrev signaturen ”argusögat” på avpixlat, ”Annars mycket stabilt – enbart lite ställd mot Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt – inte bra där…”, apropå Åkessons insatser.

SD försöker nu delvis kopiera moderaternas gamla trick och låtsas att det är ett parti för alla och då bl a låg- och medelinkomsttagare, pensionärer och deltidsarbetande kvinnor samt att de vill värna den generella välfärden. Bakom denna nya taktik finns också andra inspirationskällor för SD, bland annat från norska Fremskrittspartiet, ett annat främlingsfientligt parti som säkert firade igår. För samtidigt som partiledardebatten i svenska riksdagen pågick, så kunde de glädja sig åt att de fått många och tunga ministerposter i den nya norska regeringen som presenterades och som består av Höyre och Fremskrittspartiet.

Just det norska valet och den norska regeringen borde också mana till eftertanke hos en del socialdemokrater och miljöpartister, nämligen de som drömmer om en regering utan V men med S, Mp och Fp efter valet 2014. För en försvagad högerallians kan sitta kvar efter valet 2014 om de släpper in SD i regeringskansliet. Visserligen skulle säkert just Fp lämna alliansen men om M, C och KD håller ställningarna samtidigt som SD går fram till 15 procent, så kan även Sverige få en regering av ”norsk modell”.

Därför gäller det redan nu att fortsätta att tydligt beskriva SD för var det är – det femte allianspartiet. SD fungerar just nu som krigssårens gamla gengasaggregat när alliansbilen behöver extra kraft för att kunna rulla vidare.